Header Ads

Miehisyyden kriisiSanotaan se nyt suoraan kuten meillä on tapana. Miehisyys on kriisissä, mutta ei suinkaan sen takia kuin saattaisit kuvitella ja siitä eivät kärsi vain miehet vaan myös naiset heidän etsiessään kumppania.

Ennen kuin ymmärrämme miksi miehisyys on kriisissä on kysyttävä: "Mikä tekee miehen?". Tähän voidaan käyttää niin historian hämäriin painuneita ajatuksia siitä, että mies on älykäs, fyysisesti parhaassa kunnossa olevan petoeläin tai esimerkiksi sitä määritelmää, että miespuoleinen ihminen on mies kun hänellä on perhe jota elättää. Toki on muitakin määritelmiä ja nykyiseltään mies voidaan määritellä lain perusteella tai tieteelliseltä näkökannalta.

Lain mukaan olet mies kun täytät 18 vuotta ja sillä selvä. Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna olet mies kun ohitat murrosiän. Voit siis olla mies periaatteessa jo 16 tai jopa 17 vuotiaana tosin yleisimmin murrosikä loppuu lähempänä 18 tai viimeistää 20 ikävuotta miehillä, riippuen henkilöstä ja siitä miten nopeasti murrosikä puhkeaa.

Murrosiän loppuminen tai 18 vuotiaaksi tuleminen ei kuitenkaan tarkoita sittä pojasta olisi tullut "mies". Kiitos aivoillemme joilla on taipumusta erilaisiin uskomuksiin ja tapoihin tarvitsevat ihmiset useammin jonkin selkeän tavan erottaa pojat ja miehet. Suomessa tänä on pidetty armeijan suorittamista kun taas muualla se on voinut olla metsästys riitti tai jopa puutornista hyppääminen vain köysi jalkojen ympärillä. Voidaan kumminkin todeta, että armeija tai metsästäminen eivät enää käy miehisyys riitistä ainakaan Suomessa, josta pääsemmekin itse asiaan, miehisyyden kriisiin.

Mistä miehisyyden kriisi johtuu?


Nopea ja yksin kertainen vastaus on tietenkin miehisyys riitin puuttuminen. Aikuistuvilla pojilla tai miehillä ei ole selkeää tapaa erottaa, mistä heidän miehisyytensä alkaa. Tätä sotkevat jatkuvat poikien ja miesten demonisointi sekä potkiminen niin lain, yhteiskunnan kuin naistenkin puolesta. Ei tarvitse katsoa kuin satavuotta taakse päin ja nähdä, että miehiä kunnioitettiin täysin eri tavalla. Nykyiseltään tämä arvostus on kadonnut lähes kokonaan ja se vahingoittaa niin yhteiskuntaa kuin poikia ja miehiäkin. Myös suuri ongelma on valtava empatiakuilu miehiä kohtaan. Liian usein kun miehet ja pojat nähdään tykinruokana tai rahapusseina.

Poikien ei anneta olla poikia ja miesten ei anneta olla miehiä. Miehenä olo ei ikinä tarkoittanut sitä, että olisit paremmassa asemassa kuin naiset tai sitä, että olisit jokin sotiva raakalainen, joka tulee ja nussii tai ampuu kaiken mikä liikkuu... kaikkea muuta. Armeijan suoritettuasi olit vasta "mies" tietyllä tapaa, mutta jos todella halusit että sinut tunnustetaan mieheksi oli sinulla oltava, torppa, lehmä ja vaimo, näin kärjistetyksi. Osalle miehistyminen saattoi myös tarkoittaa työpaikanlöytymistä tehtaalta tai metsästä.

Miten sitten sait kaiken tämän? Olemalla mies tietenkin. Hakkasit rankametsästä itsellesi torpan pystyyn nait kylän kauneimman naisen ja näytit, että sinulla on riittävästi resuresseja elättää vaimosi ja tulevat lapset. Tähän väliin on hyvä muistuttaa, että mies harvemmin hallitsi rahoja taloudessa ja talon emännillä oli suuri vastuu pitää huolta torpan taloudesta. Torpassa mentii emännän säännöillä, koska jo et osannut olla nätisi niin akka vei ja ukko vikisi perässä.

Nyky tilanne onkin hieman päin vastainen. Naiset kuluttuvat ja kuluttavat ja suurella osalla naisista ei ole tietoakaan paljon rahaa eläminen vaatii parisuhteiden talouksissa. Tämä on suuri ongelma, sillä se siirtää kaiken stressin ja paineen miehille. Miehen tulee tasapainoilla työkiireiden, vapaa-ajan, naisen, kavereiden ja vielä naisen oikkujenkin keskellä samalla yrittäen pitää talous kunnossa. Riitaa parisuhteissa onkin eniten rahasta, joka varmasti korjaantuisi, jos naiset ottaisivat vanhoista emännistä enemmän mallia ja kiinnostuisivat enemmän perheiden raha-asioista. Tämä myös antaisi naisille paremmat eväät pärjätä jos ero sattuu kun ymmärtäisivät monessa tapauksessa paremmin raha-asioidensa päälle. Toisaalta myös parisuhde voi paremmin kun molemmat ottavat vastuuta raha-asioista ja puhaltavat samaan hiileen. Lainaten Pyhimyksen biisiä Jättiläinen: "Maailma on niin kaunis, mut niin hyvin julma."

Miten ratkaista miehisyyden kriisi


Pojille ja miehille tulisi tarjota selkeämpi nuora kulkea elämässä eteenpäin. Ei miehiä turhaan putkiaivoiksi haukuta, joten antakaamme siis selkeät tavoitteet joihin pyrkiä ja jotka saavuttamalla poika voi ylpeästi kutsua itseään mieheksi. Toki kaikkien poikien ja miesten ei tarvitse samaan putkeen mahtua, mutta annetaan kuitenkin suurimmalle massalle se mahdollisuus, että kun kuljet tätä reittiä valmistut mieheksi ja tulet pärjäämään maailmassa. Poistetaan turhat haarat ja tehdään etenemisestä selkeämpää. Naisille ja tytöille voi toimia edestakaisin poukkoilu, mutta valittettavasti suurimmalle osalle miehistä ja nuorille pojille tämä aiheuttaa vain turhaa kohinaa ja hämmennyst muuten selkeällä ja onnellisemmalla reitillä kohti miehiyttä. Loppujen lopuksi ainoa mitä me miehinä voimme tarjota uusille kasvaville nuorille miehille ja pojille on tie jota seurata ja valmiudet itsereflektioon, jotta he voivat valita oman tiensä tai rakentaa uuden tien haluamaansa suuntaan.

Sisällön tarjoaa Blogger.