Header Ads

A Voice for Men Suomen kannanotto #metoo-hysteriaan
Hollywoodin seksuaalisten väärinkäytösten aiheuttama skandaali on käynnistänyt maailmanlaajuisen keskustelun, jonka punaisena lankana on tuoda julkisuuteen miesten nimiä, jotka ehkä ovat syyllistyneet seksuaaliseen häirintään tai ahdisteluun tai raiskaukseen. Ilmiö kiteytyy Twitter-hashtagiin #metoo. 

Keskustelulla on kiistatta ollut positiivisiakin vaikutuksia, etenkin huomion tuominen Hollywoodin vuosikymmeniä jatkuneelle korruptiolle, jossa elokuvarooleja jaetaan seksuaalisia palveluksia vastaan, ja johon syyllisiä ovat sekä miehet että naiset. Etenkin Harvey Weinsteinin vuosikymmeniä jatkuneet väitetyt väärinkäytökset osoittavat, ettei ongelma rajoitu vain muutamaan yksittäiseen toimijaan, vaan korruptiota on kaikkialla, ja kaikki Hollywoodissa tiesivät siitä ja vaikenivat kymmenien vuosien ajan. Toiminnalla on ollut vallassa olevien miesten ja naisten hiljainen hyväksyntä. 


Keskustelussa kuitenkin järjestelmällisesti unohdetaan muutama asia: ensinnäkin naisten vastuu sivuutetaan täysin. Monet elokuvamogulien kanssa seksiä harrastaneet naiset tekivät sen täysin vapaaehtoisesti yhteisymmärryksellä, että seksi takaa heille tavoitellun elokuvaroolin. Nämä säärtä pitkin kiipeilevät naiset ovat vieneet monelta pätevämmältä naiselta, jolla on ollut selkärankaa kieltäytyä vaihtokaupasta, mahdollisuuden kyseisiin rooleihin. Myös monet skandaalin paljastuttua seksuaalista häirintää vastaan puhuneet naiset, kuten Oprah Winfrey, ovat ahdisteluista ja raiskauksista syytettyjen pitkäaikaisia hyviä ystäviä. On vaikea uskoa, ettei heillä ollut aavistustakaan seksuaalisista väärinkäytöksistä, kun asia oli Hollywoodin sisällä yleistä tietoa. Lisäksi on syytä muistaa, että seksuaalirikollisuudessa vallitsee sukupuolisymmetria – ainakin Yhdysvalloissa ovat tutkitusti molemmat sukupuolet tekijöitä toiseen sukupuoleen kohdistuvassa seksuaalisessa väkivallassa yhtä usein, erityisesti raiskauksissa(1) , vaikka tämä ei julkista keskustelua kiinnostakaan, vaan huomio keskittyy miesahdistelijoihin ja naisuhreihin. 


Toiseksi kohussa unohtuu, ettei syytös ole sama asia kuin totuus. Vaikka monet julkisuudessa esitetyt syytökset varmaan ovatkin totta, mahtuu mukaan myös nimiä, joita syytetään pelkkien kuulopuheiden perusteella. On kestämätöntä, jos julkisessa keskustelussa hyväksytään periaate, että syytös on yhtä kuin syyllisyys. Se avaa ovet ja ikkunat massiiviselle väärinkäytölle, joka tunnetaan totalitaaristen valtioiden toisinajattelijoiden vainoista. Tyypillisesti salaista poliisia ei niinkään kiinnostanut syyttömyys tai syyllisyys vaan se, että tuomittuja pitää olla riittävä määrä. 


Valitettavasti nämä teemat toistuvat myös suomalaisessa häirintäkeskustelussa. Yle Kioskin Feminismi-illassa 8.12. toimittaja Sean Ricks valitteli julkisesti häpäistyjen suomalaismiesten vähäistä määrää sanomalla, että vain Tomi Metsäketo on ”saanut, mitä ansaitsi”(2) . Ylen 21.10. julkaisemassa kolumnissaan Riku Korhonen puolestaan peräsi jopa miesten kollektiivista vastuuta seksuaalirikollisuuden lopettamiseksi(3) , eli hänelle syytöntä miestä ei ole olemassakaan. 


Kaiken kukkuraksi seksuaalinen häirintä, #metoo:n eniten huomiota saanut väärinkäytöksen muoto, on terminä täysin subjektiivinen. Usein valtamediassa määritellään seksuaaliseksi häirinnäksi kaikki, minkä kohde kokee sellaiseksi(4) . Toisin sanoen pelkkä päivään sanominen voi olla seksuaalista häirintää, jos nainen niin päättää. Kuka meistä ei tällä määritelmällä ole joskus tullut seksuaalisesti häirityksi? 


Vaikka miesten raiskaajiksi ja ahdistelijoiksi leimaaminen ilman oikeudenkäyntiä onkin tullut #metoo:n myötä erittäin näkyväksi, se on vain jäävuoren huippu. Miehiä on aina syytetty heppoisin perustein naisten kaltoin kohtelemisesta, liittyi se sitten seksuaalisuuteen tai ei. Jokaisella miehellä on myös oikeus puolustautua valheellisia syytöksiä vastaan. Esimerkiksi USA:n varapresidentti Mike Pence on ottanut periaatteekseen, ettei ole vaimoaan lukuun ottamatta naisen kanssa kahdestaan samassa huoneessa eikä mene ilman vaimoaan tapaamisiin, joissa tarjoillaan alkoholia, jottei häntä voida syyttää seksuaalisesta väärinkäytöksestä(5) . 


Pence on kaukaa viisas, sillä pelkällä syytöksellä seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksesta puhumattakaan, on kohteelle vakavat seuraukset. Iso-Britanniassa kansanedustaja Carl Sargeant teki itsemurhan, kun hänet erotettiin ministerin virasta pelkkien ahdistelusyytösten perusteella ilman mahdollisuutta puolustautua(6) . Suomessa Tomi Metsäketo on Facebookin kuulopuheiden perusteella saanut potkut MTV:n Tähdet, tähdet -ohjelmasta, Mamma Mia! -musikaalista sekä Tulkoon joulu -konserttikiertueelta, vaikka hänestä ei tiettävästi ole tehty edes rikosilmoitusta, ja vaikka hän on itse tehnyt kunnianloukkausilmoituksia. Metsäkedon julkisesta esiintymisestä päätellen huhumyllyllä on ollut myös hänen yksityiselämälleen kovat seuraukset. Emme ota kantaa Metsäkedon syyllisyyteen tai syyttömyyteen, mutta on ilmeistä, ettei niillä ole julkisen keskustelun tai hänen potkujensa kannalta mitään merkitystä. Julkisen keskustelun sisällön voi tiivistää edellä mainittuun Ylen toimittaja Ricksin tokaisuun, että Metsäketo ”sai, mitä ansaitsi” jo ennen oikeudenkäyntiä. 


Koska periaatteella ”syytön, kunnes toisin todistetaan” ei #metoo-hysterian aikakaudella ole julkisessa keskustelussa mitään merkitystä, on miesten turha odottaa itse syytetyksi joutuessaan oikeutta ja kohtuutta. Siispä heidän kannattaa ennaltaehkäistä riski Pencen tapaan hankkimalla todistajia tai äänitallenne, jos puhuvat naiselle – tai välttää naisten kanssa puhumista kokonaan. Jos esimerkiksi työpaikalla ei ole naisia lainkaan, ei ole myöskään ketään, joka voisi syyttää seksuaalisesta häirinnästä – miesten häirinnästähän ei kukaan ole kiinnostunut. Näin onkin tapahtunut jo pidemmän aikaa, ja #metoo on vienyt varovaisuuden ylikierroksille. Tutkimusten mukaan USA:ssa 64 % esimiesasemassa olevista miehistä välttää kahdenkeskisiä tapaamisia naisten kanssa(7) . Koska henkilökohtainen suhde ylemmässä asemassa olevaan on ratkaisevan tärkeää uralla etenemisessä, eivät naiset etene uralla yhtä nopeasti kuin miehet. Maailmanlaajuinen MGTOW-liike on jo osoittanut seurustelusuhteiden ja avioliiton osalta, että naisten välttäminen on tehokas tapa ennaltaehkäistä valheellisia raiskaussyytöksiä ja muita naisten aiheuttamia ongelmia.


Ei liene myöskään yrityksen kannalta suotavaa, jos sen työntekijöitä käsitellään sosiaalisessa mediassa seksuaalirikollisina. Naisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista syytetyt henkilöt ja niiden viiteryhmät muuttuvat nopeasti kuumiksi perunoiksi, jotka yhteisö haluaa sylkeä pois. 


Tilanne luokin yrityksille naisten kannalta ikävän kannustimen: käytännössä tehokkain tapa välttää raiskaus-, ahdistelu- ja häirintäsyytösten tuoma ikävä julkisuus ja julkisen keskustelun pakottama oman työntekijän irtisanominen on olla palkkaamatta naisia, sikäli kuin se lain puitteissa on mahdollista. Naisen palkkaamatta jättäminen saattaa silloin tällöin johtaa syytteeseen työsyrjinnästä, mutta se on pientä verrattuna siihen myllyyn, joka lähtee pyörimään, jos firman naistyöntekijä liittää työpaikkansa #metoo:n syyllisten listaan. Yrityksillä on paitsi oikeus suojella itseään, myös velvollisuus olla altistamatta työntekijöitään vakavaan ja jatkuvaan vaaraan työssä. On täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, jos yritys lain puitteissa minimoi riskinsä.

  1. New CDC data again finds as many (if not more) male victims of female rapists than female victims of male rapists. CDC continues to ignore its own shocking findings https://recalculatingthegenderwar.tumblr.com/post/162336650896/new-cdc-data-again-finds-as-many-if-not-more 
  2. https://areena.yle.fi/1-4163534 
  3. https://yle.fi/uutiset/3-98948364 
  4. https://yle.fi/uutiset/3-9932150 
  5. https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/31/mike-pence-doesnt-eat-alone-women-speaks-volumes
  6. https://www.theguardian.com/uk-news/2017/nov/08/carl-sargeant-welsh-labour-allegations-correspondence-family 
  7. https://www.nytimes.com/2017/10/09/upshot/as-sexual-harassment-scandals-spook-men-it-can-backfire-forwomen.html

Juttu on julkaistu A Voice For Men luvalla. Alkuperäisen kirjoituksen voit lukea täältä.

Sisällön tarjoaa Blogger.