Header Ads

Pelaaminen – viihdettä aikuiselle miehelle


Digitaalista pelaamista, eli esimerkiksi mobiililaitteilla, tietokoneilla ja konsoleilla tapahtuvaa pelaamista, pidetään vielä tänäkin päivänä ainakin joissakin piireissä haitallisena ja aivoja turruttavana toimintana. Vaikka tutkimusnäyttöäkin päinvastaisesta on olemassa, istuu kyseinen ajatus silti tiiviinä monen mielessä. Toinen ajatus digitaalisesta pelaamisesta ja se harrastamisesta on se, että suurin osa tästä joukosta koostuisi nuorista, energiajuomaa kittaavista pojanklopeista, joille ei syystä tahi toisesta ole sattunut sopivaa opiskelu- tai työpaikkaa osumaan kohdalle. No, nyt sukellamme aiheen ytimeen ja paljastamme hätkähdyttävän salaisuuden: Näin ei todellsuudessa ole! Digipelien harrastajajoukkoihin kuuluu nimittäin varttuneempaakin miesväkeä, eikä edes aivan vähän. 

Pelaaminen onkin varsin erinomaista viihdettä muillekin, kuin teinipojille. Nyt on aika pohtia miksi.


Taukoa ruuhkavuosien täyttämään arkeen

Vuoden 2015 pelaajabarometristä selviää, että vaikka digitaalisia pelejä pelaavat suomalaisista niin naiset kuin miehetkin, on niiden aktiivinen pelaaminen yleisempää miesten keskuudessa. Erityisesti 30-39 vuotiaina erot sukupuolten välillä kasvavat. Voimme olettaa, että näiden ikävuosien välillä tulee usein kuvioihin perhe ja sitä myöten vapaa-aika vähenee. Harrastuksiin kuitenkin kannustetaan moneltakin taholta, joten ei sitä pelaamistakaan tarvitse kokonaan lopettaa, vaikka elämään sattuisikin tulemaan muutakin sisältöä. Päinvastoin, sillä jokainen kiireisen arjen pyörittäjä kaipaa varmasti jonkinlaista hengähdystaukoa, vaikkapa sitten digitaalisten pelien parissa. 


Pelejä löytyy jokaiseen makuun


Oli perhettä tai ei, poikkeaa miesten pelimaku toisistaan melkoisestikin. Siksipä pelaaminen onkin oiva harrastus, sillä sen parista löytää suurin osa varmasti oman suosikkipelinsä. Näitä löytyy aina rauhallisista ja keskittymistä vaativista pulma- ja korttipeleistä räiskintää ja räimettä sisältäviin sotapeleihin. Fantasiamaailmaan mieluiten sukeltava löytää niin ikään omat pelinsä, kuten myös penkkiurheilija, joka pääsee vaikkapa Playstationin ohjaimen avustuksella kirmailemaan viheriölle kuin Messi konsanaan. 

Kavereiden kanssa voi ottaa matsin tai pari moninpelien parissa ja esimerkiksi NHL ja FIFA sopivatkin hyvin porukalla pelattavaksi. Myös monet ammattipelisarjoissakin pelattavista peleistäkin tarjoilevat yhteisöllistä viihdettä. Tällaisia pelejä ovat muun muassa Counter Strike sekä League of Legends. Näitä pelejä voi toki pelata porukalla myös ilman, että koko joukko olisi edes samassa tilassa – tai edes maassa. Jos taas kaipaa pelattavaa ylhäisessä yksinäisyydessään, voi – edellä mainittujen pelien lisäksi – pelata erän pasianssia, treenata aivoja pulmapeleillä tai kurkistaa vaikkapa nettikasinoiden tarjontaan, josta löytyy useimmiten ainakin korttipelejä, videokolikkopelejä sekä rulettia, mutta myös monenmoista muuta pelattavaa, jossa syke nousee jännityksestä ainakin muutaman pykälän verran. 


Voit satsata pelikokemuksen laatuun

Jokainen mies tarvitsee lelunsa, oli se sitten auto, mottoripyörä taikka sitten jokin peliväline – esimerkiksi konsoli tai tietokone. Koska opiskeluajat ovat aikuisella miehellä jo takana ja kuukausittain tilille kilahtaa jonkinlainen rahasumma, voi omaan viihtyvyyteen ja vapaa-aikaan satsata hyvällä omallatunnolla. Pelaaminen onkin siitä mainio harrastus, että pelikokemusta voi parantaa aina uudemmalla teknologialla, joka tukee harrastusta. Tuleepa joistakin peleistä myös päivityksiä ja lisäosia, jotka ostamalla pääsee esimerkiksi laajentamaan pelimaailmaa. 

Jokainen tietokoneella pelattava peli näyttää varmasti paljon paremmalta, kun sitä pääsee tahkoamaan nykypäivän pelien grafiikan tasoa kunnioittavalla näytöllä tai useammalla. Myös erilliset pelihiiret ja –näppäimistöt voivat parantaa lyhytkestoisenkin pelisession laatua kummasti. 

Vuonna 2015 toteutetun pelaajbarometrin mukaan miesten suosikkipelien listakärjessä komeilevat Veikkauksen pelit, pasianssi sekä jääkiekkokaukaloon vievä NHL. Myös Call of Duty ja Counter Strike löytyivät listan yläpäästä. Jo tästä nähdään, että pelaajia löytyy miestenkin keskuudessa monenlaisia, mutta oli suosikkipeli mikä tahansa, tarjoilee se ansaitun ja toivotun paussin arkeen myös aikuisen miehen elämässä. Eli älä turhaan jätä peliharrastusta teini-ikään.


Sisällön tarjoaa Blogger.