Header Ads

Naisen rohkea #metoo ulostulo


Mietin maanantaiaamusta asti, että kehtaanko ja jaksanko ottaa kantaa tähän asiaan. Päätin lopulta lähteä mukaan silläkin uhalla, että monien mielestä kokemukseni on väärä, puhun vääristä asioista ja tällainen ulostulo herkästi houkuttelee tahallaan väärinymmärtäjiä ja riidanhaastajia. Päätin myös kirjoittaa tämän tekstin siitäkin huolimatta, että minua hävettää aivan saatanasti, saatan menettää kasvoni joidenkin silmissä ja vähän inhoan itseäni siitä syystä, mitä aion nyt kertoa.


Eli #metoo minuakin on ahdisteltu. Itselläni henkilökohtainen rajani menee siinä, että koen oloni uhatuksi, pelkään tai jos henkilökohtaista koskemattomuuttani rikotaan. Kuulun niiden onnekkaiden ryhmään, joille ei näin ole käynyt kotimaassa juuri koskaan ja olen erittäin kiitollinen siitä. Tiedän, että monille tämä on arkipäivää. Tiedän myös, että jokaisella on oma henkilökohtainen raja, jollakin sama kuin minulla, jollakin eri, ja jokaisen rajoja tulee kunnioittaa.

Lisäksi haluan nyt tunnustaa, että minäkin olen ahdistellut ja rikkonut toisen ihmisen koskemattomuutta.
Kerran tiedostaen ja useasti tiedostamatta niin, että olen vasta jälkikäteen ymmärtänyt mitä olen tehnyt. En halua puolustella tekemisiäni, mutta se yhteiskunta, jossa minä olen kasvanut, on opettanut nuorelle minulle, että pojat ja miehet ovat seksinnälkäisiä, aina valmiita partiolaisia, joille kelpaa reikä kuin reikä, kunhan se on naisessa kiinni. Ja jos ei kelpaa, niin on joko homo, varattu tai päästään vajaa.


Eräs kerta on erityisesti jäänyt mieleen ja haluan sen nyt jakaa teidän kanssanne.

Olin muutamia vuosia sitten viinanhuuruisilla jatkoilla ja päädyimme nukkumaan samassa sängyssä yhden söpön, ikäiseni pojan kanssa. Hän teki selväksi sekä elein että sanoin, että ei, en ole kiinnostunut, en halua seksiä tai mitään muutakaan, haluan vain nukkua.

Minä en kuunnellut. Rikoin tämän henkilön koskemattomuutta, vaikka hän selkeästi sanoi ei. Hän oli silmin nähden ahdistunut tilanteesta. Ja tiedättekö mitä? Minä loukkaannuin. Että on se nyt helvetti kumma, kun ei nätti, nuori kissa kelpaa. Lopulta onneksi annoin periksi ja sammuin. 

Aamulla tämä poika oli lähtenyt, enkä ole tavannut häntä enää. En ole koskaan saanut tilaisuutta pyytää anteeksi. Enkä ehkä sitä ansaitsekaan. Asia vaivaa minua ja olen aivan hirvittävän pahoillani. En usko, että hän on koskaan uskaltanut tai halunnut kertoa kokemuksestaan kellekään.

Tämä ei ole ainoa kerta. En myöskään ole ainoa lähipiirini nainen, joka on seksuaalisesti ahdistellut muita.

Muutama tuttuni, jonka olen nähnyt jakavan metoo -tekstiä omalla sivullaan, on myös itse ollut ahdistelijan roolissa, ehkä tiedostamattaan.

Kerran katsoin vierestä, kun tyttökaverini seurasi baarissa erästä miestä. Mies monta kertaa teki selväksi, ettei ole kiinnostunut ja pyrki poistumaan tilanteesta. Hän siis kirjaimellisesti kiersi ympäri baaria pakoon ja kaverini seurasi perässä. Myös tämä henkilö oli silmin nähden ahdistunut. Tilanne eskaloitui siihen, että kaverini tunki kätensä miehen housuihin. Mies poistui baarista hyvin pian tämän jälkeen. Suutuin kaverini käytöksestä niin, että vaihdoin pöytää. En kuitenkaan mennyt väliin, enkä sanonut mitään. Olisi pitänyt.

Myös tämä kaverini on jakanut metoo -tekstin seinällään. En usko, että hän edes tajusi tehneensä väärin. 

Hän on kuitenkin henkeen ja vereen tasa-arvon kannattaja.

Tämänkaltaisia tilanteita olen usein seurannut vierestä, enkä ala kaikkia nyt erikseen kertomaan. Olen todistanut huutelua, nimittelyä, seksin ehdottelua sen jälkeen, kun toinen on selkeästi sanonut ei, painostusta, koskettelua ja mitätöintiä. Uhrina ei läheskään aina ole ollut nainen.


Miksi jaan tämän kirjoituksen?


Siksi, että olen nyt taas pari päivää joutunut lukemaan, kuinka joidenkin ihmisten kokemuksia mitätöidään heidän sukupuolensa perusteella. Tätä tapahtuu jatkuvasti ja olen pitkään pysynyt hiljaa, koska en jaksa sitä, kuinka fiksutkin ihmiset internetissä helposti muuttuvat toisia parjaaviksi, riitaa haastaviksi idiooteiksi, jotka näkevät maailman mustavalkoisena Me vastaan nuo -tyyppisenä sotatantereena, jossa "musta tuntuu tältä" on riittävä argumentti toisen ihmisen loukkaamiseen.

Minusta on väärin ja suoraan sanottuna sairasta, miten jotkin henkilöt, jotka kovaan ääneen pauhaavat naisten oikeudesta koskemattomuuteen samaan ääneen nauravat miehille, jotka ovat kokeneet samaa.
Erityisesti viimeiset pari päivää olen saanut lukea tekstiä, jossa tehdään selväksi se, että yhden henkilön kokemus ei ole oikea tai arvokas, sillä toiseen ihmisryhmään kuuluvat henkilöt kokevat tätä enemmän.
Miten ihmeessä yhden ihmisryhmän kokema vääryys on millään tasolla hyvä syy mitätöidä toisen kokemaa vääryyttä?


Se ei ole feminismiä. Se ei ole tasa-arvoa. Se on tekopyhyyttä.

Haluaisinkin nyt pyytää yhtä asiaa. 

Muistathan, että vaikka toisen henkilön kokemus ei juuri sinun mielestäsi olisikaan arvokas ja vaikka sinun mielestäsi seksuaalisen häirinnän raja kulkisikin siinä, mitä sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, ikää, etnisyyttä tai mitä vain kukakin edustaa, se ei missään nimessä oikeuta sinua arvottamaan toisen ihmisen kokemuksia, saatika vetämään rajaviivaa sille, millainen ahdistelu on hyväksyttävää.

Muistathan myös, että vaikka juuri sinulle ei ole tapahtunut mitään, ei se tarkoita sitä, etteikö niin voisi tapahtua jollekin toiselle.
  • Kuka tahansa voi joutua seksuaalisen ahdistelun, häirinnän ja rikoksen uhriksi.
  • Kuka tahansa voi olla - jopa tiedostamattaan - ahdistelija itse.
  • Ja se, että on itse ollut uhrin paikalla, ei tarkoita sitä, etteikö voisi yhtä lailla satuttaa jotakin muuta.
Ja jokaiselle, joka on joutunut kokemaan ahdistelua, häirintää ja joutunut rikoksen uhriksi, haluaisin sanoa, että olen pahoillani.
  • Olen pahoillani siitä, mitä olet joutunut kokemaan.
  • Olen pahoillani siitä, jos et uskalla puhua kokemuksistasi leimaantumisen pelossa.
  • Olen pahoillani, jos sinun kokemustasi mitätöidään sen perusteella, mitä sukupuolta satut edustamaan.
Jokaisella tulee olla oikeus puhua kokemuksistaan tulematta lytätyksi.

Kuka ikinä oletkin, myös sinun kokemuksesi on tärkeä.


Sinä olet tärkeä.


Julkaistu kirjoittajan luvalla. Alkuperäinen julkaisu - Facebook.

Sisällön tarjoaa Blogger.