Header Ads

Saatavuusharkinta ja hallituksen aivopierut


Moni varmasti kysyy nyt mikäli ei sanaa ole kuullut, että mikä ihme on saatavuusharkinta? Saatavuusharkinnalla viitataan yleisesti työntekijöihin, jotka tulevat EU ja ETA maiden ulkopuolelta ja pyrkivät työllistymään Suomessa.

Nyt valtio on kumminkin kaikessa viisaudessaan miettimässä Kokoomus tukenaan, että tämä harkinta poistettaisiin. Rakennusliitto onkin jo asiasta ärähtänyt ja ihan syystä. Mikäli harkinta poistetaan voivat yritykset palkata ketä tahansa esimerkiksi työmaalleen hommiin. Rakenusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas kommentoi IL haastattelussa seuraavasti esimerkiksi Sotshin jalkapallostadionin rakentajien palkkoja:

Kaikki tienasivat 1,14 euroa tunnissa, ja he olivat ammattilaisia. Yöllä työmaata tuli siivoamaan bussilastillinen korealaisia. Oletan, että he tekivät töitä alle euron tuntipalkalla.


Miksi työt sitten on kielletty näiltä maahantulijoilta? Työt kielletään siksi, että omillekaan ei ole töitä. Ei ole järkevää antaa porukan tulla maahan, tehdä työt ja viedä verotettavat tulot pois maasta. On järkevämpää pakottaa yritykset palkkaamaan oman maan kansalaisia jolloin työttömyydestä johtuvat tuet ja kaikki muutkin sivulliset kulut pienenevät samalla kun henkilöiden verotulot jäävät maahan. Se joka kehtaa väittää, että poistamalla saatavuusharkinta muka parennattaisiin suomalaisten elämää tai muuta on kyllä oma lehmä ojassa ja pahasti. Ainoat jotka tästä hyötyisivät olisivat monikansalliset yritykset jotka rakennusliiton mukaisesti voisivat tuoda vaikka Kiinasta tai muualta ammattimiehiä ja siivoojia euron tuntipalkalla hommia tekemään. Samaan aikaan oman maan kansalaisten olisi lähes mahdotonta kilpailla näiden työntekijöiden kanssa ilman, että huonontavat omia palkkojaan ja elintasoaan. Samalla myös muut yritykset kärsisivät ostovoiman heiketessä.

Sisällön tarjoaa Blogger.