Header Ads

Maksuton ehkäisy ei säästä rahaa

Kampanja väittää että nyt on kyse säästöistä

Helsingissä kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen, joka vaatii maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille helsinkiläisille. Nyt ilmaiseksi tarjotaan vain ensimmäisen 3 kuukauden ehkäisy.
Ehkäisyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä hormonaalista ehkäisyä, sillä aloitteen mukaan kondomeja tulee tarjota vain sen rinnalla.Aloite käyttää esimerkkinä Raumaa, jossa ilmainen ehkäisy on vähentänyt abortteja. Sielläkin e-pilleri on ainoa vaihtoehto, sillä kondomeja ei jaeta säännölliseen käyttöön. (Yle uutiset)
Kuntalaisaloitteen takana olevan kampanjan väite on, ettämaksuton ehkäisy säästää rahaa, koska se vähentää abortteja. Lasketaan pitääkö väite paikkansa.
Suomessa eniten käytetyt hormonaaliset ehkäisyvalmisteet ovat yhdistelmävalmisteita (Fimea). Ne sisältävät kahta naishormonin (estrogeeni) ja keltarauhashormonin (progesteroni) kaltaisesti vaikuttavaa synteettistä hormonia. Markkinajohtaja on saksalainen Bayer valmisteillaan Yaz ja Yasmine. Bayerilla on muitakin ehkäisyvalmisteita, mutta pelkästään Yazin ja Yasminen markkinaosuus kaikista Suomessa myytävistä ehkäisypillereistä on 30% (Helsingin sanomat).
Ylen uutisessa yhden raskaudenkeskeytyksen kerrotaan maksavan noin 2000 euroa. Suomessa tehtiin vuonna 2014 alle 25-vuotiaille 4 205 aborttia (THL). Kun jaetaan aborttien määrä väkiluvulla ja kerrotaan se Helsingin asukasmäärällä saadaan selville, että Helsingissä tehdään alle 25-vuotiaille 467 aborttia vuodessa. Se maksaa 934 000 euroa.
Verrataan sitä Jani Toivolan ”rahaa säästävään” ilmaiseen ehkäisyyn. Vuoden annos Yaz-tabletteja maksaa 146 euroa (Yliopiston apteekki). Helsingissä on 40 500 15 - 24 -vuotiasta naista (Tilastokeskus), jotka kuuluisivat ilmaisen ehkäisyn piiriin. Jos he kaikki käyttäisivät hormonaalista ehkäisyä, se maksaisi läheskuusi miljoonaa euroa. Vaikka vain joka viides heistä käyttäisi hormonaalista ehkäisyä, se maksaisi kaupungille silti yli miljoonan - siis enemmän kuin kaikki Helsingissä tehdyt abortit yhteensä!
Raumalla abortit vähenivät 44% (71 kpl -> 40 kpl). Jos Helsingissä raskaudenkeskeytykset vähenisivät yhtä paljon, säästöä kertyisi noin 411 000 euroa, mutta kulut kasvaisivat miljoonilla euroilla.
Tehdään vielä lyhyt taulukko:
  • säästöt aborttien vähenemisestä alle 25-vuotiailla:            411 000 euroa
  • kulut ilmaisesta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille:        5 910 000 euroa
  • yhteensä:                                                                         - 5 499 000 euroa
Jani Toivola ei siis puhu totta. Ilmainen ehkäisy ei säästä rahaa. Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy myös vakavien haittavaikutusten riski, kuten laskimotukoksen vaara. Tämänkään takia ei ole yhteiskunnan etu lisätä hormonaalisen ehkäisyn käyttöä.
Ilmaisia kondomeja sen sijaan kannattaisi jakaa: ne ovat edullisia ja suojaavat raskauden lisäksi myös sukupuolitaudeilta.


* isoimmat luvut pyöristetty selkeyden vuoksi ensimmäisen kolmen merkitsevän numeron tarkkuudelle

Lähde- Milko Aikio, Uusi Suomi puheenvuoro

Sisällön tarjoaa Blogger.