Header Ads

Sukupuoliapartheid syvenee

Kaikki ovat jo varmaan kuulleet naisten kuntosaleista, (maahanmuuttaja)naisten erillisistä uimahallivuoroista, tyttöjen taloista ja katukuvassamme yleistyvästä musliminaisten hunnun käytöstä. Kaikkia näitä ratkaisuja on puolustettu, aina tasa-arvovaltuutettua myöten, periaatteessa samalla selityksellä: tarpeella turvata naisten yksityisyys ja intimiteetti. On väitetty, että häveliäisyyssyistä miehiltä suljetut tilat olisivat tarpeellisia ja jopa välttämättömiä.


Vaikka sitä ei aivan suoraan sanotakaan, näiden väitteiden pohjalla on selvästi havaittavissa negatiivinen näkemys miehistä uhkana naisten turvallisuudelle. Naisille ja tytöille halutaan raivata miehistä ja pojista vapaata tilaa, koska katsotaan, että miehet ja pojat ovat väkivaltaisia ja seksuaalisesti pidäkkeettömiä. Ikään kuin miehet a pojat eivät vaikkapa uimassa tai kuntoillessa ollessaan osaisi ja haluaisi keskittyä liikunnallisiin suorituksiinsa, vaan olisivat ensisijaisesti ja pääasiassa uhkailemassa tai häiritsemässä jokaista paikalle osunutta naista. Asenne on syvästi miesvihamielinen ja seksistinen – suorastaan sairas. On tietysti ihan luonnollista, että heteroseksuaalisilla miehillä on silmää naiskauneudelle, aivan kuten heteroseksuaaliset naiset ihailevat komeita miehiä. Tässä ei ole mitään väärää, torjuttavaa tai hävettävää. Heteromiestenkin seksuaalisuus on positiivinen voimavara, johon pitäisi suhtautua kannustaen ja ymmärtäen, ei torjuen ja tuomiten. Tuskin meillä on saatu homot kaapista ulos, kun heteromiehiä ollaan jo täyttä tohinaa pakottamassa niihin sisään.

Sukupuolierottelua puolustavaa asennetta voisi verrata siihen, jos julkisesti vaikkapa väittäisi naisten olevan kykenemättömiä rationaaliseen toimintaan kuukautiskiertoon liittyvän hormonaalisten vaihtelun vuoksi. On selvää, että jos naisista ja tytöistä menisi julkisesti esittämään jotain tällaista, ja vaatisi tällä perusteella miehille ja pojille naisista vapaita alueita, ei misogyniasyytöksille tulisi koskaan loppua. Miksi siis avoimen miesvihamielinen seksismi on yleisesti, tai ainakin hiljaisesti hyväksyttyä, jopa siinä määrin, että se kelpaa maassa harjoitettavan tasa-arvopolitiikan perustaksi? 

Nyt sukupuoliapartheid on taas ottamassa ainoa askeleen eteenpäin. Verovaroillamme pyöritettävä Ylex-kanava kirjoittaa ihastellen nuorista musliminaisista, jotka eivät ainoastaan käytä miehisiltä katseilta suojaavaa vaatetusta, vaan myös kieltäytyvät edes kättelemästä vieraita miehiä uskontoonsa vedoten[1]. Jatkossa siis edes niissä tiloissa, joihin miehiä vielä saatetaan päästää, ei ole soveliasta, että vastakkaisen sukupuolten edustajat edes kättelevät toisiaan. Perinteisesti Suomessa on suhtauduttu sellaisiin miehiin (heidän uskonnollisesta taustastaan riipumatta), jotka ovat uskontoonsa vedoten kieltäytyneet vaikkapa kättelemästä naista[2], vastaanottamasta asiakaspalvelua naiselta tai työskentelemästä naisen kanssa[3]. On jokseenkin mahdotonta kuvitella, että YLE tekisi myönteistä juttua esimerkiksi vanhoillislestadiolaisesta papista, joka kieltäytyisi työskentelemästä naispapin kanssa uskonnollisista syistä. 

Miehiltä suljettujen tilojen lisääminen ja sukupuolten välisen kanssakäymisen rajoittaminen on puhdasta sukupuoliapartheidia. sen sijaan, että meillä purettaisiin muureja ja rohkaistaisiin kaikenlaisia ihmisiä toimimaan, työskentelemään ja vain olemaan toistensa kanssa, meillä päinvastoin halutaan keinotekoisesti erotella ihmisiä omiin pieniin lokeroihinsa heidän sukupuolensa, etnisen taustansa, uskontonsa tai äidinkielensä perusteella. Tämä linja ei lisää solidaarisuutta tai yhteisymmärrystä. Se vahvistaa ennakkoluuloja, vaikeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista ja. Meillä ei ole opittu yhtään mitään niistä virheistä, joita esim. maahanmuuttajien kohdalla on tehty muissa maissa. Meilläkin tuetaan viranomaisten voimin kaikkein ahdasmielisimpiä ja konservatiivisia tulkintoja islamista, huolimatta siitä, että ne ovat väistämättä ristiriidassa yhteiskuntamme perustan muodostavien länsimaisten arvojen kanssa. Kun tätä jatketaan, on konflikti väistämätön. Meillä halutaan väkisin toistaa samat virheet, vaikka veristen seurausten pitäisi olla jo hyvin selvillä.[1] http://yle.fi/ylex/uutiset/musliminaiset_kertovat_taman_takia_pidan_huivia_enka_kattele_vieraita_miehia/3-8474703
[2] http://www.iltasanomat.fi/linnanjuhlat/art-1288522253765.html
[3] http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/366604/Parpalan-naispappipuheista-varoitus

Sisällön tarjoaa Blogger.