Header Ads

Miten työttömyys saataisiin laskuun?Uusi Suomi uutisoi seuraavasti:

"Työttömiä naisia oli kesäkuussa 3000 vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa, työttömiä miehiä taas 25 000 enemmän kuin vuosi sitten."

Miten se, että naisia on vähemmän työttömänä on huono asia? En nyt ymmärrä tätä logiikkaa. Näistä 3000 osa on voinut esimerkiksi päästä opiskelemaan tai sitten kuten artikkelissa sanotaan, ovat piilotyöttömiä.Voihan se toki ollakin, että osa on päässyt jopa oikeisiin töihin tai edes osa-aikaisuuden saanut.

Eikö ennemmin kannattaisi huolestua siitä, että miehiä on 25 000 enemmän työttömänä. Eihän tuo luku ole kuin yli 8 kertainen muutos naisiin verrattuna (sarkasmia. Varsinkin pitkäaikaistyöttömistä suurin osa on miehiä, mutta siihen ei tunnu kukaan vieläkään löytäneen ratkaisua saatikka sitten ehdottanut mitään järkevää.

Moni poliitikko on ehdottanut niin pakkotyötä nuorille kuin pitkäaikaistyöttömillekin. Jos työtä on tarjota "pakkotyönä" niin eikö tällöin samaa työtä tekemään voi ihan palkatakin väkeä. Jos taas rahaa ei ole jolla palkata näitä työntekijöitä niin silloin työtä ei tarvitse ilmeisesti tehdäkään.

Päättäjillä on ollut monta paikkaa korjata talouden suuntaa, mutta tuntuu että tahto tehdä kipeitä päätöksiä puuttuu. Ilmeisesti kukaan päättäjistä ei edes kehtaa ehdottaa julkisen puolen palkkojen leikkausta vaikka puoleen näin aluksi.

Tämän jälkeen olisi hyvä jos byrokratiaa vähennettäisiin ja työttömille sallittaisiin esimerkiksi 1000€/kk tehdä työttömyystukien päälle. Näin saataisiin porukkaa pätkätöihin ja pystyisivät tekemään puolesta kuukaudesta jopa kuukauteen osa-aikaisuuksia kun tuet eivät loppuisikaan heti ensimmäiseen palkkaan ja päälle iskettäisi työvoimatoimiston puolesta puolen vuoden karenssia.

Toki tähänkin olisi hyvä jokin rajoitus heittää esimerkiksi, että työnantajan on palkattava henkilö vakituiseksi vähintään kaksi kuukautta kestäneen osa-aikaisuuden jälkeen ja että työnantaja ei saa palkata toista työntekijää tämän jakson jälkeen samaan tehtävään vaan joutuu odottamaan kaksi kuukautta ennen uuden työntekijän ottamista jos ei jatka työsuhdetta vakituisella työsuhteella vanhan osa-aikaisen työntekijän kanssa.

Näin estettäisiin ainakin osa väärinkäytöksistä ja kaikki olisivat tyytyväisempiä. Sanoihan jo vanhakansakin, että "työ tekijäänsä kiittää". Ei ehkä tässä tapauksessa samassa suhteessa, mutta ainakin henkilö saisi jatkuvuutta arkeensa varmistamalla itselleen työpaikan ja näin sallien henkilön alkaa miettimään elämäänsä eteenpäin.

Kommentoikaa alle omia mielipiteitänne ja mietteitänne, miten työllisyys tilannetta voisi parantaa Suomessa.

Sisällön tarjoaa Blogger.