Header Ads

Avoin kirje Rosa Meriläiselle ja kaikille muille

Kuvassa Rosa Meriläinen
En tiedä kuinka hyppäisin tähän pitkään kestäneeseen farssiin ja asettaisin itseni asemaan jossa pystyn ottamaan suoraan kantaan Meriläisen kirjoituksiin. Mutta aluksi katsokaahan kaikki, minä olen nainen, naaraspuolinen ihminen ja XX-kromosomiparin kantaja.

Olen lukenut roiman kourallisen Rosa Meriläisen kirjoituksia, joissa naiset ja miehet kategorisoidaan yhdeksi ihmisryhmäksi. Nainen on aina se todellinen ihminen tissien takana, mutta mies hekumallinen peniksellä ajatteleva ihmisjäte. Uskallan todellakin puhua sen asian puolesta, että jokainen meistä on yksilö ja on äärettömän turhaa yleistää koko sukupuolta muutamien tapauksien vuoksi. Miksi Meriläinen saa tituulerata miehuutta tunnekylmäksi, mutta naisia taas korostetaan monikirjoksi jossa on tunneälykkyydestä suoraan rationaalisuuteen asti porukkaa? Meriläinen sysää yksilöiden virheet koko sukupuolen harteille. Asia olisi ehkä ymmärrettävissä jos maailmassa olisi kaksi ihmistä – maskuliininen mies ja feminiini nainen.

Jos Meriläisen lähipiirissä todellakin on tapahtunut vain naisten syrjintää, uskon syyn olevan lähipiirin rakenteessa ennemmin kuin yhteiskunnassa. Miksi kukaan ei ole valmis puhumaan niistä tapauksista kun mies on tullut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tai kokenut raiskauksen? Meriläinen syyttäisi tästä tunnekylmää miehuutta, kun taas itse uskaltaisin syyttää meitä kaikkia Meriläistä myöden. Mies ja nainen tulee asettaa lähtökohtaisesti täysin samalla viivalle – oli asia sitten lähes mikä tahansa, missä ihminen on kokenut vääriä ja epäoikeudenmukaisia asioita. Jos asioihin puututaan vain sukupuolilähtöisesti sen takia ettei toinen sukupuoli koe asiaa niin paljon, miksi täten asiaan puututaan edes ollenkaan jos valtaosa ei sitä koe ollenkaan?

Kysehän tässä kirjoituksessani ei ole kritisoida yhteiskunnallisia ongelmia (tai niiden puuttumista), vaan Meriläisen täysin absurdia tapaa esittää asioita ja ilmiöitä. Suoraan sanottuna minua vituttaa tapa, millä Meriläinen luulee puhuvansa kaikkien naisten puolesta patriarkaalista yhteiskuntaa vastaan. En pysty itse asettumaan yhteenkään naisen rooliin Meriläisen kirjoituksissa – olenko siis edes nainen? Miksi ylipäätänsä puututaan ns. sukupuolen aiheuttamiin ongelmiin kun todellisuudessa kaikki ovat yksilöitä sukupuolesta riippumatta? Sen sijaan että korostetaan sukupuolittunutta yhteiskuntaa, tulee siirtyä yksilökeskeisempään ajatteluun.

Kun nainen joutuu jatkuvasti miesten ahdistelujen kohteeksi, nainen ei ajattele kaikkien miesten olevan idiootteja vaan taas törmänneensä vatipäiseen yksilöön. Vatipäisiä yksilöitä todellakin riittää maailmassa, sukupuolesta riippumatta. Sen sijaan että puututtaisiin miesten naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään, tulee puuttua ihmisten ihmiseen kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään. Sen sijaan että puhutaan yhden ”sukupuolen” puolesta, puhutaan kaikkien puolesta.

Sen sijaan että tästä tulisi anomuumilaakson tarinoita, kirjoitan omilla kasvoillani. Asiasta on enää turha vaieta, vaan asiaan tulee saada muutos. Ihmiset ihmisiä tästä lähtien. 
Oli tämä kirjoitus sitten feminismiä tai feminismiä pilkkaavaa, ei kiinnosta. Minua kiinnostaa tässä eniten se, että mitä ihmettä täällä taas tapahtuu?

Lähde - Janina-Josefiina Kauppila, Uusi Suomi - blogit

Sisällön tarjoaa Blogger.