Header Ads

Vessatkin syrjivät naisia?

Mielipidekirjoitus.

Sain pienimuotoisen hermoromahduksen, kun erehdyin lukemaan jonkun femakon kirjoittamaa ruikutusvirttä siitä, miten wc:t rakenteellisesti syrjivät naisia. Teksti on niin uskomatonta puppua, että se kannattaa lukea ihan itse huolella läpi - mutta muistakaa kahvivaroitus, jottei roisku näppäimistölle. Ei suositella korkean verenpaineen jo ennestään omaaville tai itsetuhoisille ihmisille, sillä tämä teksti pistää helposti otsasuonen poksahtamaan.

Lähdetään nyt kuitenkin rauhallisesti selittämään, mitä tuossa tekstissä oikeasti mättää ja pahasti:

 1. Mikäli johonkin paikkaan on ruuhkaa, siitä seuraa väistämättä jonoja. Jonossa kuuluu odottaa omaa vuoroaan. Se, että omistaa vaginan, ei ainakaan pitäisi antaa oikeutta olla jonottamatta, etuilla jonossa, tai valittaa siitä, että jono on olemassa. "Kestä se kuin mies" lienee sopiva sanonta tähän kohtaan.

 2. Naiset voivat virtsata seisaaltaan kuten miehetkin, tämä kikka on helposti opittavissa. Se, että naiset eivät näin tee ja vaadi pisuaareja omiin vessoihinsa, ei ole syrjintää vaan naisten omaa valintaa. Feministit tunnetusti koettavat pakottaa miehiä - tai edes poikia koulussa joihin heidän valtansa sentään edes ulottuu - pissaamaan istualtaan, eikö se jos mikä ole sukupuolista syrjintää ja toisen sukupuolen hallintayritystä?

 3. Naiset voisivat vaatia vessoihinsa vierekkäin ilman väliseiniä olevia pyttyjä. Jokainen armeijan käynyt mies tietää, millaisia nämä ovat, koska monilla kasarmeilla on vain tämmöisiä vessoja. Naiset eivät näin kuitenkaan tee. Ilmeisesti naisten vessatoiminnot vaativat ehdottomasti oman kopin ympärilleen, mutta sukupuolensa vuoksi valtiolle töihin pakotetut orjat eivät moista tietenkään ansaitse. Selvähän tämä.

 4. Naisten ei ole pakko huolehtia lapsista vessoissa ja lasten vessareissuista. Jos nainen ei omistushaluisuuttaan suostu jakamaan lastenhoitovastuuta miehensä kanssa, tai nainen on valinnut itselleen huonon miehen joka ei huolehdi lapsista, tai nainen on ottanut miehestään eron (leijonanosa kaikista avioeroista on naisten ottamia), niin se on puhtaasti naisen oma henkilökohtainen valinta. Ei syrjintää.

 5. Naisilla on kuukautiset. Totta. Mikäli lasketaan oletuksena, että naisen vessassa käyntimäärä tuplaantuu kuukautisten aikaan, tämä tarkoittaa esimerkiksi päivittäisestä 6 vessakäynnistä tulevankin 12 käyntiä. Jos kuukautiset kestävät 5 päivää, tämä tarkoittaa käyntien määrän nousua 180 käynnistä peräti 210 käyntiin kuukaudessa. Nousua 16%. Ottaen huomioon, että miesten vessoissa ei ole juuri koskaan ruuhkaa ja naisten vessoissa on, tuo 16% ero ei voi sitä riittää selittämään mitenkään.

 6. Naiset ovat raskaana, jolloin virtsaamistarve on tihentynyt. Totta. Mutta hetkonen, eikö naisella ole täysi oikeus päättää omasta kehostaan ja raskaudestaan? Aivan, kyllä on, tämähän on yksi suurimpia (etu)oikeuksia mitä feministit ovat naisille halunneet. Eli raskaana oleminen on naiselle puhtaasti vapaaehtoinen valinta. Eli tästä seuraavat pissaongelmat ovat vapaaehtoisen valinnan tulos, eivätkä siis syrjintää.

 7. Naiset imettävät. Totta. Miten tämä liittyy vessaan, on minulle ainakin mysteeri. Myönnetään, että mikäli ympäristö suhtautuu tähän luonnolliseen toimitukseen halveksuvasti tai häpeillen, nainen voi joutua imettämään jossain "salaa". Tämä on toki ongelma. Mutta missään ei sanota, että imetyksen pitää näissäkin olosuhteissa tapahtua juuri vessassa ja nimenomaan vessanpytyllä! Ottaen huomioon, että lasten imetysaika länsimaissa on pudonnut jatkuvasti (koska toki naisella on oikeus päättää rintojensa käytöstä), tähänkään syyhyn ei oikein voi vedota.

 8. Naisten vaatteet ovat vaikeita riisua ja pukea ja siksi naisille kuluu enemmän aikaa vessassa. Ehkä. Kuka pakottaa naisen pukeutumaan vaatteisiin, joita on hankala riisua ja pukea? Eikö naisilla ole vapautta valita itse vaatteitaan? Ottaen huomioon sen ajan ja rahamäärän, jonka keskimääräinen nainen käyttää vaatteiden ostamiseen, olisiko kohtuutonta olettaa, että mukaan voisi tarttua jotain sellaisiakin vaatteita, jotka on helppo riisua ja pukea? Miehet onnistuvat sellaisia vaatteita hankkimaan huomattavasti nopeammin ja halvemmalla kuin mitä naiset huonosti riisuttavia ja puettavia vaatteita, joten mahdotonta sen ei pitäisi myöskään naisille olla.

 9. Rakennuslainsäädäntö vaatii jo nyt, että vessatilaa varataan enemmän naisille kuin miehille. Eikö tämä jos mikä ole sukupuolisesti syrjivää? Ja silti siellä naisten vessoissa on ruuhkaa. Pitäisikö puolet kaikista rakennusneliömääristä pyhittää naisten vessatiloihin, jotta ruuhka loppuisi vai miten paljon enemmän naisten vessatilaa pitäisi olla kuin miesten vessatilaa ja kuka sen kaiken maksaa?

 10. Naiset valittavat, että jos paikassa, jossa he ovat, on vain vähän naisia, näille ei ole yhtä paljon wc-tilaa kuin mitä miehille on ja naiset joutuvat joskus kävelemään kauemmas vessaa etsiessään kuin miehet. Hassua, että kukaan ei valita vastaavasta ongelmasta miesten wc-tilojen suhteen paikoissa, joissa on vain vähän miehiä (esim. terveydenhuolto-oppilaitos), vaan sen katsotaan olevan "käytännöllistä ja järkevää".

 11. Vaatimus siitä, että julkisissa vessoissa pitäisi olla ilmaisia tamponeja, koska siellä on ilmaista vessapaperiakin, on jo surkuhupaisa. Molemmat sukupuolet käyttävät vessapaperia. Itse asiassa, voisin vannoa, että naiset käyttävät sitä selvästi miehiä useammin, koska suurin osa miehistä "vain ravistelee" eikä käytä paperia virtsaamisen jälkeen, kun taas miltei kaikki naiset käyttävät paperia silloinkin. Ehkäpä parempi olisi laittaa vessapaperikiintiöt, jotta oltaisiin oikeasti tasa-arvoisia ja molempi sukupuoli saisi saman verran vessapaperia käyttöönsä, vai mitä tuumaatte?

 12. Miehet eivät yleensä koe "nöyryyttävinä" pyyntöjä tai kannustamista pissaamiseen istualtaan. Sen sijaan miehet, aivan oikeutetusti, kokevat pakottamisen tai uhkaamisen istualtaan pissaamiseen nöyryyttävänä. Mutta mitä ihmettä naisten vessaruuhkia helpottaisi se, että miehetkin istuisivat aina pytylle? En ymmärrä.

 13. Kirjoituksesta löytyi naistutkimuksen luoma kirjainhirviö "LGTBQ". Keksin vastapainoksi oman kirjainhirviöni "VLPLSPHM". Pyrin jatkossa käyttämään sitä mahdollisimman paljon. Voitte arvailla, mitä se tarkoittaa. Jos keksitte, mitä se tarkoittaa, keksin välittömästi lisää uusia kirjainhirviöitä teille opittavaksi. Jos ette opi niitä, syytän teitä sukupuolisesta nuivismista ja patriarkaalisen alistamiskoneiston tukemisesta. ;)

Miksi sitten naisten vessareissut kestävät niin kauan ja miksi naisten vessoissa oikeasti on ruuhkaa? Muutamia ajatuksia asiasta:

 1. Naisten lantiopohjan lihaksisto voi olla miehiä heikommassa kunnossa, jolloin virtsasuihku ja jopa ulostaminen voi olla aikaa vievää puuhaa verrattuna miesten vastaavaan suoritukseen. Lantiopohjalihasten jumppa auttaisi!

 2. Naiset eivät toisaalta halua ulostaa julkisissa vessoissa (eivätkä juuri missään muuallakaan), joten ainakaan sellaista aikaa vievää operaatiota siellä naistenvessoissa ei harrasteta, joka selittäisi sen ajankäytön.

 3. Naiset tunnetusti menevät vessaan kaveriporukoissa. Ei ole ihme, että vessaan tulee ruuhkaa kun yhden ihmisen vessatoimitusta seuraa 1-3 ystävätärtä. Miksi, se on yhä meille miehille mysteeri.

 4. Naiset harrastavat vessassa meikkaamista. Se vie paljon aikaa ja peilitilaa vessasta. Jostain syystä naisilla on käsitys, että miehet rakastavat mahdollisimman meikattua naista.

 5. Naiset ottavat vessassa selfieitä Facebookkiin, Twitteriin ja herra ties mihin ja miksi. Jos ette usko, katsokaa tarkemmin, missä suurinosa kaikista omakuvista on otettu. Kyllä, vessassa. "Hyvällä" tuurilla vielä duckfacea esitellen, huonommalla tuurilla jotain muuta esitellen.

 6. Vessat ovat paras esimerkki tasa-arvosta mitä on: Molemmille osapuolille on yhtäläinen määrä pyttyjä, mutta jostain kumman syystä naisten puolella on AINA ruuhkaa. Naiset eivät pärjää samoilla resursseilla kuin miehet ja syyttävät tästä tietenkin miehiä. Kuinka yllättävää...

Sisällön tarjoaa Blogger.