Header Ads

Asiaa sukupuolten eroista


"Yhdeksi puheenaiheeksi nousi se, ettei kouluopetuksessa huomioitu tarpeeksi poikien erityisyyttä – kaksituhattaluvun alku oli poikapedagogian kulta-aikaa."
Eikä huomioida edelleenkään. Mitään kulta-aikaa ei ollut, sillä koulujärjestelmä ei ole muuttunut ainakaan tasa-arvoisempaan suuntaan.
"Mutta onko sukupuolineutraali kasvatus yhtään sen väkivaltaisempaa kuin maskuliinisen tytön tai feminiinisen pojan sullominen perinteiseen sukupuolirooliin?"
Väkivaltaisia malleja ovat molemmat.
"Nikkaroidessani kirjahyllyä pojan huoneeseen äkkäsin, että nikkaroimisesta pariskunnat eivät kinaa. Eivät talvirenkaiden vaihdosta, eivät muuttolaatikoiden kantamisesta, eivät porakoneen käytöstä. Kinastellaan siivoamisesta, pyykinpesusta ja tiskaamisesta.
Kotioloissa usein jopa feministeiksi itseään kutsuvat naiset muistavat ”biologiset erot”."
Niinpä.
"Muutama vuosikymmen sitten kun työt kotona ja ammateissa olivat jakautuneet vahvasti – ”sukupuolittuneet” kuten tutkijat sanoisivat – palkkaeroihin tai lasikattoilmiöön ei kiinnitetty juuri huomiota."
Tutkijat eivät edelleenkään usko satuihin.
"Muun muassa tutkija Katja Repo huomasi väitöskirjassaan 2009, että täkäläisessä keskustelussa kotiäitiys nähtiin liki ainoana oikeana tapana hoitaa lasta."
Kuinka yleistä kotiäitiys on? Ihan oikeasti taitaa olla aika marginaalinen ilmiö.
"Sukupuoliroolien täyttämiseen liittyy silti väistämättä odotuksia ja paineita, joita lisäävät kaupalliset toimijat intresseineen."
Sukupuolirooleja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Kysymys on vain siitä, kuinka tiukkoja ne ovat.
"Markkinoiden etu on vetää sukupuolia kaikessa mahdollisessa erilleen. Typerimpiä näkemiäni sukupuolitettuja esineitä ovat vaaleanpunainen työkalupakki ja pinkki heittovapa."
Markkinoiden etu on vastata kysyntään, vaikka se jonkun mielestä olisikin typerää.
"Markkinat määrittelevät meitä syvemmin kuin ymmärrämme."
Me olemme markkinat.
"Lopputulos on seuraava: konservatiiviset roolit ovat niin kaukana toisistaan, että se tekee väkivaltaa useimmille ihmisille, joissa on sekä naisellisia että miehekkäitä ominaisuuksia."
Kuinkahan monella meistä ei olisi sekä naisellisia tai miehekkäitä ominaisuuksia? Taitavat olla lopulta harvassa sellaiset yksilöt. Kärsiikö suurin osa ihmisistä? Tuskin edes moista ajattelee.
"Sekä äijäilyssä että burleskissa on kuitenkin kyse ironiasta, jossa kaikki tietävät näyttelevänsä roolia."
Osoittaa sen, että roolit eivät ole kärsimyksen aiheuttaja, vaan käyttöväline.
"voisimmeko me jonakin päivänä kasvaa ihmisiksi, jollaisiksi itsemme sisimmässämme tunnemme ilman että meille jaetaan valmiit roolit ulkoa käsin?"
Rooleja ei vain jaeta ulkoa käsin, vaan jokainen meistä rakentaa ja ylläpitää niitä. Ihmisen peruspsykologiaan kuuluvat stereotypiat. Ilman niitä emme selviä monimutkaisessa maailmassa. Jollei evoluutio muokkaa ihmisestä jotain aivan muuta kuin mitä ihminen nyt on, tulee rooleja aina olemaan.

Suomenkuvalehti

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Miesten tasa-arvo ry facebook sivuilla täällä

Sisällön tarjoaa Blogger.