Header Ads

Miesten kuuluu saada naisia suurempaa palkkaaPahoittelen provosoivaa otsikointia, mutta näinä klikkien aikoina se sallittakoon. Otsikointi on leikittelyä sukupuoliroolien kääntämisellä ja osoitus yhteiskuntamme kaksois-standardeista. Nimittäin siinä missä meidän otsikko herättää suuttumuksen ei se toisinpäin käännettynä herätä juurikaan mitään negatiivista ja se meille myös havainnollistetaan ihan verovaroin.

Yle uutisoi tänään kuinka YK:n alaisuudessa toimiva ILO (engl. International Labour Organization) julisti kantansa, jossa naisten tulisi saada miehiä enemmän palkkaa. Tarkempia yksityiskohtia kuinka tuo varainsiirto tapahtuisi ei jutussa ilmennyt. Olisiko kenties jokin 'naislisä', mikä kävisi hyvin feministien tasa-arvon tulkitsemiseen. Entä tulisiko sitten vastavuoroisesti miehille jokin sukupuolivähennys, jotta yrityksen toiminta voisi olla kannattavaa?Jutussa myös mainitaan seuraavaa: "
Suurimmassa osassa maailmaa työssäkäyvät naiset ovat keskimäärin paremmin koulutettuja, kokeneempia ja tuotteliaampia kuin miehet."
Mihin väite tuotteliaisuudesta perustuu? Kokemuksesta maksetaan jo nyt ns. ikälisä, mutta minkä koulutuksen henkilö on ennen ammattia käynyt ei vaikuta palkkaukseen, eikä mitään perustetta miksi sen pitäisi vaikuttaa.

Taloussanomat julkaisi jo vuonna 2010 artikkelin, jossa systemaattisesti puretaan myytti vinoutuneesta palkkatasa-arvosta sukupuolten välillä. Hämmentää suuresti väite naisten olevan miehiä tuotteliaampia jo siitä syystä, että naiset tekevät miehiä vähemmän töitä tuntimääräisesti.Kuten arvata saattaa yrittäjät ovat varmasti kauhuissaan ehdotuksesta. Mutta miksi olisivat jos naiset kerta ovat miehiä parempia joka asiassa? Tällä saadaan varmasti koko euroopan talous nousuun. Sitä päivää odotellessa, kun naiset sankoin joukoin menevät telakalle hitsaamaan tai tyhjentämään paskakaivoja.Suosittelen kaikkien tutkimaan palkkarakenteen määrittelyn perusteet työehtosopimuksesta. Itse palkkatekniikkaa opiskelleena hämmentää toisinaan, miten vähän korkeassa asemassa oleva henkilö voi ymmärtää aiheesta mistä puhuu. Palkka rakentuu kahdesta asiasta: työnvaativuusryhmä ja henkilökohtainen lisä. Kumpikaan ei ole mikään onnenpyörästä arvottava summa vaan niiden määrittelyyn on systemaattinen ohjeistus. Niiden rikkominen rikkoo myös työehtosopimusta, joten jos rike käy, niin syytä olisi ottaa yhteyttä ammattijärjestöön. Työnantaja on velvollinen esittämään palkan määrittelyn perusteet ja niiden perusteltu uudelleenarviointi on myös lain puitteissa vaadittavissa. Jokainen voi myös kysyä työnantajalta neuvoja siitä, kuinka voi vaikuttaa oman henkilökohtaisen osuuden suuruuteen.


Koko termi palkkatasa-arvo on jo itsessään virheellinen, koska oikea termi olisi ansio. Ansio tarkoittaa sitä paljon työntekijä nettoaa rahaa. Ansioon luonnollisesti vaikuttaa monet asiat kuten motivaatio, työn vaativuus, tehdyt tunnit, luotettavuus, vastuu jne. Jostain syystä asia nähdään kuitenkin vain sukupuolien välisenä salaliittona.

Sisällön tarjoaa Blogger.