Header Ads

Ohjeita eroaville isilleSeuraavan kirjoituksen meille on lähettänyt miesasia.fi lukija.


Kirjoitus on tarkoitettu eroavien isien avuksi. Ehkä tämä auttaa jotakuta väistämään edes jonkun sudenkuopan matkan varrella.


1. Aiemmasta liitosta:  Älä ikinä anna yksinhuoltajuutta exälle. Lastenvalvoja selitti tapaamissopimusta tehdessä, että huoltajuus vaikuttaa vain lapsen nimen, uskontokunnan ja koulun valintaan, jotain pikkujuttuja vain. Uskoin silloin, kun vielä luotin viranomaisiin. Karu totuus valkeni myöhemmin. Toisen vanhemman yksinhuoltajuus tarkoittaa, että luovut kaikista oikeuksistasi lapsen suhteen, paitsi tapaamisoikeudesta, mutta sekin on lapsen, ei sinun oikeutesi. Jos haluat nähdä lapsesi uudelleen, älä anna yksinhuoltajuutta. Tosiasiassa et saa lapsesta enää mitään tietoja viranomaisilta. Et koulusta tai koulumenestyksestä, asuinpaikasta, terveydentilasta, et mistään. Jos (kun) exä päättää, ettet ole kelvollinen tapaamaan lasta, etkä tiedä missä lapsesi on, et voi tehdä yhtään mitään ennen oikeuden päätöstä, ja sehän kestää. Älä sovi tapaamisia suullisesti, koska oikeudessa vain todisteet merkitsevät. Jos olet tyhmyyttäsi mennyt vaihtamaan sovittua viikonloppua puhelimessa, oikeuden kannalta katsottuna et ole pitänyt sovittuja tapaamisia. Piste. Tekstiviestit eivät kelpaa todisteiksi mistään. Jos (kun) häviät, oikeudenkäyntikulut saattavat kaatua sinun niskaasi lakimiehen palkkioiden päälle.


Seuraavan avioliittoni erotilanteessa minä olin töissä, vaimoni ei ollut. Ei ollut ollut liki kymmeneen vuoteen. Lapsia tästä liitosta kolme.

2. Sovimme, että elatustuki maksetaan kelan kautta, koska tuloni vaihtelevat. Nyt kuitenkin elatustuen suuruus lasketaan lastenvalvojan luona elatuskyvyn mukaan. Eli jos vain toinen vanhempi käy töissä, ja vain toisella vanhemmalla on elatuskykyä, koko kelan kaavojen mukaan laskettu elatus menee maksukykyisen maksettavaksi. Tässä asiassa ei ole tasajakoa, sillä lasten elatus kuuluu ensisijaisesti vanhempien ts. työssäkäyvän vanhemman maksettavaksi. Jos ex-puoliso ei ole käynyt töissä, eikä hänellä ole kummempaa työhistoriaa, hän voi valita joko a: palkkatyön tai b: työttömyys- ja sosiaaliturvan plus verottomana saatavan elatustuen. Jos hän menisi töihin elatustuki laskettaisiin uudelleen vanhempien tulojen mukaan, mikä saattaisi vähentää exän tuloja, ja näin vahvistaa jo kaiketi olemassaolevaa tukiloukkua.

3. Työttömyysajalta elatustuesta voi hakea vapautusta, mutta pätkätyöt ovat poissuljettu vaihtoehto. Nähkääs, kela ei myönnä vapautusta elatustuista jos on tehnyt kalenterikuukauden aikana yhdenkään päivän työtä TAI jos tulot ylittävät minimirajan, muistaakseni jotain 1080€ brutto. Voit siis ottaa vastaan vain pitkäaikaisia ja hyvin palkattuja töitä, sitä pitkäaikaisempia ja paremmin palkattuja mitä useampia lapsia on. Palkka maksetaan normaalisti seuraavalle kalenterikuukaudelle. Jokaisen työsuhteen alkaessa voit siis laskea ylimääräisen elatustuen maksettavaksesi, vaikka sinulla ei olisi tuloja, koska olet joko ollut töissä tai saanut palkkaa.

4. Asumistuen hakemisessa kannattaa olla tarkkana, sillä sen käsittely kestää. Jos saisitkin asumistukea vaikkapa puolelle vuodelle muutaman kympin, ne maksetaan taannehtivasti yhdelle kuukaudelle, ja saattavat ylittää tulorajan, jolloin elatustuet peritään. Saatat jäädä miinukselle muutaman satasen.

5. Työttömyysturva tulee kerran pari vuodessa saman kuun ajalle, jolloin joudut maksamaan elatustuet, olit töissä tai et, koska tuloraja ylittyy siltä kalenterikuukaudelta.

6. Jos saat pidempiaikaisia hommia ja alat maksaa elatustukia oma-aloitteisesti, rehellinen ihminen kun olet, maksusi kohdistetaan vanhimpaan elatusvelkaan. Älä ikinä ala maksaa elatustukia _ennen kuin olet saanut päätöksen maksuvapautuksesta_!. Jos alat, et saa vapautusta työttömyyskuukausilta koska ne velat on maksettu, mutta sinun täytyy vielä maksaa ne velat työssäolokuukausilta, joista et saa vapautusta, koska olet ollut töissä ja sinulla on ollut tuloja.  Saatat kusta nelinumeroisia summia rehellisyytesi takia.

7. Lähivanhemmalla (=yleensä nainen) luetaan sosiaalihuollossa lastenhoitokulut menoiksi ja elatustuki tuloiksi. Minimielatustuki ei kuitenkaan riitä lasten kaikkien menojen kattamiseen, joten lähivanhempi saa saman verran lisää toimeentulotukena.  Etävanhemman elatustukia ei kuitenkaan lueta menoiksi. Jos joudut hakemaan toimeentulotukea, ja olet ollut töissä TAI saanut palkkaa, maksamaton elatustuki kertyy sinulle velaksi, joka on ulosottokelpoista ilman oikeuden päätöstä.

Summa summarum: Lähivanhempi voi ihan rauhassa keskittyä vetämään lonkkaa ja valittamaan siitä miten on "yksinhuoltajalla" tiukkaa. Etävanhempi taas ei velkaannu vain, jos on pitkäaikaisessa ja hyvin palkatussa työssä. Nykyään töiden pätkittyessä sellaista paikkaa on vaikea löytää. Pätkätöissä tai työttömänä ollessa velkaantuu.

Joku voi ihmetellä miksi ei voisi sopia elatuksesta uudelleen, jos (kun) jää työttömäksi. No, arvatkaapa alkaako exä sopimaan. Vaihtoehdoksi jää toki muutoksen hakeminen oikeusteitse, mikä kestää, ja maksaa, ainakin työssäkäyvälle. Työssä käymättömälle oikeudenkäynnit ovat ilmaisia. Jos aiot hakea muutosta, varaudu pitkäaikaiseen työttömyyteen. Jos oikeudenkäynnin alla työkkäristä yritetään pakottaa töihin, tekeydy sairaaksi, muuten olet kusessa. Hanki lääkärintodistuksia vaikka selkäviasta. Itse en ole tähän vielä joutunut, olen sen sijaan painanut hommia minkä olen jaksanut, hölmö kun olen.

Jäljelle jää siis kolme vaihtoehtoa:
- Pinnistellä ja venyttää penniä. Tehdä hullun mittaista päivää ja kuolla nuorena sydänkohtaukseen. (minun valintani)
- Jäädä työttömäksi ja kattaa joka tapauksessa erääntyvä velka pimeillä töillä. Jos jää kiinni, saa vielä lisää velkaa ja kenties linnaa, että oppii tavoille. 
- Tehdä exät ja jättäytyä kokoaikaiseksi sosiaalipummiksi. Hyvänä puolena on, että siitä eteenpäin asiat rullaavat virastoissa ihan itsestään.

Muistutukseksi vielä kaikille, että 
 sosiaalitoimisto maksaa lähivanhemmalle elatustuesta uupuvan summan, vaikka lähivanhempi ei olisi töissä, mutta ei etävanhemmalle, vaikka tämä ei olisi töissä. Ei mene ihan tasan tämä.

Sisällön tarjoaa Blogger.