Header Ads

TANE:n kaksinaismoralismi kukoistaa


Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE on tasa-arvoviranomainen, jonka tavoitteena on, TANE:n oman ilmoituksen mukaan, sukupuolten välinen tasa-arvo.

Yksi räikeimmistä tasa-arvo-ongelmista Suomessa on se, että viranomaiset tuomitsevat vain tyttöjen ympärileikkaukset. Pojille ei-lääketieteellisistä syistä tehtävistä ympärileikkauksista ei Suomessa seuraa tuomiota törkeästä pahoinpitelystä, vaikka lapsen sukupuolielinten rituaalinen silpominen molemmissa tapauksissa loukkaa lapsen oikeuksia ja vaarantaa hänen terveytensä ja jopa henkensä. Sukupuolten välisen tasa-arvon toteuttaminen edellyttää siis sitä, että kulttuurisista tai uskonnollisista syistä tehtävät ympärileikkaukset kielletään myös poikien osalta. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa sekä poikien, että tyttöjen tulee nauttia samaa lain tarjoamaa suojaa väkivaltaa ja sen uhkaa kohtaan. Heidän on oltava yhdenvertaisessa asemassa lain edessä, ilman mitään kulttuuritaustoihin tai uskontoon liittyviä poikkeuksia.

Voisi siis kenties olettaa, että tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE tukisi aktiivisesti tätä tavoitetta. Ja toden totta 15.10.2014 TANE ilmoitti Facebook-sivuillaan vastustavansa pojille ei-lääketieteellistä syistä tehtäviä ympärileikkauksia. 

Onko kaikki siis kunnossa?

Ikävä kyllä, ei ole. Todellisuudessa kaikki on päin helvettiä. Tasa-arvoasian neuvottelukunta TANE nimittäin julkisti vain hieman aiemmin (30.9.2014[1]) hallitusohjelmatavoitteensa ensi kevään vaaleissa valittavan hallituksen hallitusohjelmaa varten. Hallitusohjelmatavoitteista[2] ei löydy mitään mainintaa pojille ei- lääketieteellisistä syistä tehtävistä ympärileikkauksista. TANE vaatii ainoastaan, että naisten ympärileikkauksia koskevaa rikosoikeudellista sääntelyä on täsmennettävä nykyisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että TANE haluaa rikoslakiin pykälän, joka erikseen kieltää naisten ympärileikkaukset, joista on tähän saakka jaettu tuomioita pahoinpitelyjä koskevien pykälien perusteella. Pojille ei-lääketieteellisistä syistä tehtäviä ympärileikkauksia TANE ei siis oikeasti halua kiellettävän.Miten tasa-arvon edistäminen Suomessa onnistuu, kun tasa-arvoviranomainen toimii tällä tavoin? Voiko asioita enää tämän huonommin hoitaa? Voi huoletta todeta, että Suomi olisi tasa-arvoisempi ilman tasa-arvoasian neuvottelukunnan puuhastelijoita. Kun valtiontalouden säästötalkoita jatkossa suunnitellaan, niin tämän turhake-organisaation alasajosta voitaisiin hyvin aloittaa. 


[1] http://www.tane.fi/fi/ajankohtaista/sisalto/view/17963
[2] http://www.tane.fi/c/document_library/get_file?folderId=82525&name=DLFE-2019.pdf

Sisällön tarjoaa Blogger.