Header Ads

Robin Williamsin kuolema ja miesten asemaKoomikko Robin Williamsin traaginen kuolema on herättänyt paljon huomiota maailmalla. Arvostetun ja rakastetun näyttelijän taival päättyi syvän masennuksen vuoksi synkkään umpikujaan. 

Williamsin kuolemaan liittyy kaksi seikkaa, jotka ovat miesten oikeuksia puolustaville tasa-arvoaktivisteille jo pitkään valitettavan ja surullisen tuttuja.

Ensinnäkin Robin Williams päätyi uutistietojen mukaan syvän masennuksen vallassa itsemurhaan[1].  Miehet päätyvät itsemurhaan monin verroin useammin kuin naiset[2]. Suomessakin lähes 80 prosenttia itsemurhista on miesten tekemiä[3]. On myös juuri miehille tyypillistä jäädä viime kädessä yksin ongelmiensa, kuten masennuksen, kanssa. 

Toinen nimenomaan miehiä koskettava erityispiirre Robin Williamsin poismenossa on se, että hän oli joutunut taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen avioerojensa vuoksi[4]. On tietenkin mahdotonta tarkalleen sanoa, missä määrin taloudelliset vaikeudet olivat johtamassa Williamsia itsemurhaan (hän kärsi lisäksi mm. päihderiippuvuudesta, mikä on useammin miesten kuin naisten ongelma), mutta näyttää aika selvältä, että ne olivat ainakin merkittävä osatekijä hänen masennuksensa taustalla.  Robin Williamsin on kerrottu joutuneen maksamaan kahdelle ex-vaimolleen kymmeniä miljoonia dollareita. Avioerojen kustannukset pakottivat Williamsin pistämään myyntiin maatilansa Kaliforniassa. Hänen oli myös suostuttava rooleihin, joista hän olisi todennäköisesti muutoin kieltäytynyt.  Kun Williamsin yritys kerätä rahaa ex-vaimojensa elatusmaksuihin tv-komediasarjan avulla kaatui sarjan lopettamiseen, hän oli erittäin pettynyt. Kohtuuttomat elatusmaksupäätökset pakottivat hänet tekemään sellaista työtä, josta hän ei ollut todellisuudessa lainkaan kiinnostunut, mikä ei varmasti ollut omiaan helpottamaan hänen päihde- ja mielenterveysongelmiensa kanssa käymäänsä kamppailua.

Olisi erittäin suotavaa, että Robin Williamsin itsemurhasta opittaisiin jotain. Täysin kohtuuttomat elatusmaksut, maksettiinpa niitä ex-puolisoille tai vaikka omille lapsille, voivat pilata miehen elämän ja lopulta viedä häneltä jopa hengen. Tämä pätee niin meillä kuin muuallakin maailmassa. Elatusmaksut eivät saa olla mikään rangaistus, eivätkä ne saa johtaa käytännössä orjuuteen, kuten Williamsille nyt kävi. 

Päihdeongelmista ja masennuksesta kärsivät miehet tarvitsevat erityistä tukea. Pelkkä vauraus tai menestys ei riitä suojaamaan ihmistä näiltä ongelmilta, sillä masennus ja päihteet kaatavat kyllä kovimmankin miehen. Kun tiedetään, että miesten kynnys hakea apua ongelmiinsa on erittäin korkea, on apua tuotava aktiivisesti heidän ulottuvilleen. On osattava puhua sellaista kieltä, jota miehet osaavat ja ymmärtävät.

Sisällön tarjoaa Blogger.