Header Ads

Mikä on pikavippi/kulutusluotto?

Pikavipit
Pienlaina eli pikalaina eli pikaluotto eli pikavippi on lyhytaikainen, vakuudeton kulutusluotto, jonka suuruus on Suomessa tyypillisesti 50:n ja 1000:n euron välillä. Pienlainan hakeminen tapahtuu esimerkiksi tekstiviestillä tai luotonantajan verkkosivuston välityksellä. Suomessa keskimääräinen pienlaina oli vuoden 2014 syksyllä noin 300 euroa ja takaisinmaksuaika vajaa 3 kuukautta.

Pienlainalla voi kattaa äkillisen tai lyhytaikaisen rahantarpeen pankkiluoton sijasta. Pienlainaa voi hakea rahoitusyhtiöstä tai ns. vertaislainapalvelun välityksellä. Pienlainojen tavanomaisia käyttökohteita ovat tutkimusten mukaan mm. ruokaostot, lasten ja kodinhoidot kulut sekä juhliminen. Myös yllättävä rahantarve on mainittu syyksi. Pienlainoja otetaan myös muiden velkojen maksamista varten, vaikka tätä ei suositellakkaan.


Kulutusluotot

Kulutusluotto on luotto, joka on myönnetty tai luvattu kuluttajalle lainana, maksulykkäyksenä tai muuna taloudellisena järjestelynä kuluttamista varten. Kulutusluottotermin alle lasketaan kaikki vakuudettomat ja vakuudelliset luotot, jotka on otettu kulutustarkoitukseen. Kulutusluotot ovat yleensä verrattain lyhytaikaisia, kestoltaan alle viiden vuoden lainoja, joiden suuruus on tyypillisesti muutamia tuhansia euroja. Kulutusluottoja tarjoavat niin pankit kuin yksittäiset kotimaiset ja ulkomaiset luottospesialistit.

Kulutusluottojen vuosikorot vaihtelevat tyypillisesti 9–30 %:n välillä. Huomattavasti suurempiakin korkoja on peritty. Suurin yksittäinen tekijä koron suuruuteen on lainanottajan kyky antaa luotolle vakuus.
Kulutusluottojen antaminen yöllä kiellettiin lokakuussa 2009. Luottopäätöksen saa antaa, mutta kello 23 jälkeen myönnetyt pikaluotot saa nostaa vasta aamuseitsemän jälkeen

Oikeudet
Jos koet, että sinua on kohdeltu kaltoin, harkitse seuraavasi seuraavia askelia:

  1. Ole yhteydessä yritykseen ja tee yritykselle reklamaatio.
  2. Ota yhteyttä kunnan kuluttajaneuvontapalveluun. Kuluttajaneuvojat tukevat kuluttajaa ja auttavat sovittelemaan ongelmaa yrityksen kanssa. Huomaa, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei ratko yksittäisten ihmisten ongelmatapauksia.
  3. Mikäli et ole tyytyväinen tulokseen on sinulla oikeus viedä asia kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttajariitalautakunta laatii ei-sitovia päätöksiä riitatilanteiden ratkaisemiseksi. Sen enempää yrityksen kuin kuluttajankaan ei ole pakko noudattaa päätöstä.
  4. Huomaathan, että lautakunnissa päättäminen voi viedä jopa puoli vuotta. Josku henkilön on parempi viedä asia suoraan käräjäoikeuteen, sillä yritykset voivat myös viivytellä, jos päätös on niiden mielestä haitallinen niille.

Lähde - Parhaatlainat.fi, tutustu parhaimpiin laina ja kulutusluotto palveluihin sivulla.

Sisällön tarjoaa Blogger.